Skip to main content

Toon Spaepen

Pianist

Toon Spaepen begon zijn pianostudies aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven bij Monica Druyts en later bij Steven Kolacny. Hij nam verschillende keren met succes deel aan de Cantabile-wedstrijd te Antwerpen en aan de Bach-wedstrijd te Brussel. Nadat hij afstudeerde aan het conservatorium met grote onderscheiding, werd hij toegelaten tot de pianoklas van Jan Vermeulen aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 2001 studeerde hij er met grote onderscheiding af als Meester in Muziek, optie Piano. Nadien specialiseerde hij zich op fortepiano (tevens bij Jan Vermeulen) en in kamermuziek (bij Patrick Peire, Paul Beelaerts en Jaap Kruithof) en behaalde de diploma’s van Meester in Muziek, optie Fortepiano en Meester in Muziek, optie Kamermuziek.

Toon volgde masterclasses bij onder meer Malcolm Bilson, Bart Van Oort, Alexeï Lubimov en Tom Beghin.

Toon Spaepen

Momenteel concentreert Toon zich op het classicistische en vroeg-romantische repertoire, meestal op historische instrumenten. Naast zijn eigen replica’s gebouwd door Chris Maene (Anton Walter 1795 en Conrad Graf 1817) bespeelde hij ook een aantal originele instrumenten waarvan de mooiste voorbeelden zijn: Tröndlin 1825, Streicher 1826 en Erard 1841.

Toon verzorgde reeds talloze concerten voor cultuurcentra en concertverenigingen als solist, in diverse kamermuziekbezettingen en als begeleider van vocalisten, instrumentisten en enkele koren. Als kapelmeester was hij meer dan 10 jaar verbonden aan het American College of Louvain.

Sinds enkele jaren vormt Toon een vast liedduo met de sopraan Anja Van Engeland. Deze intense muzikale samenwerking resulteerde begin 2015 in de oprichting van het Liedduo TastiVoce.

Als docent piano is hij verbonden aan de Stedelijke Academie voor Muziek Woord Dans te Geel en de Kunstacademie Noord-Limburg.